6 belangrijke hypotheekvoorwaarden (die niemand leest)
Geplaatst op 05 januari 2016
Voor elke 1.000 mensen die in Google zoeken op “hypotheekrente”, zijn er slechts drie die ook zoeken op “voorwaarden hypotheek”. Er is simpelweg geen interesse voor. Mensen willen de voorwaarden van hun hypotheek niet lezen. Nadeel: ze kennen de voorwaarden daardoor meestal ook niet. Wij vertellen hapklaar en leesbaar wat je moet weten.
1. Boetevrij hypotheek aflossen
Veruit de meeste Nederlanders lossen een gedeelte van hun hypotheek af. Bij een annuïteitenhypotheek los je zelfs je gehele hypotheek af. Maar hoe zit het als je (snel) extra wilt aflossen? Bijvoorbeeld omdat je een schenking of erfenis ontvangt. Voor welk bedrag mag je dan boetevrij je hypotheek aflossen?
Meestal geldt een jaarlijkse boetevrije aflossing van 10%, 15% of 20%. Bij sommige banken kun je onbeperkt boetevrij aflossen. Handig als je in de toekomst, verwacht of onverwacht, een flink bedrag ‘over’ hebt.
Er zijn - naast eventueel boetevrij aflossen - meer situaties waarin je geen boete krijgt:
- bij verkoop van je huis
- na een brand of calamiteit waarbij je huis verloren gaat. Je woonhuisverzekering keert dan uit
- bij overlijden van één van de twee eigenaren, waardoor via de overlijdensrisicoverzekering een deel van de schuld wordt ingelost
- bij het einde van een rentevaste termijn
2. Hypotheek meeverhuizen
Bij de meeste verstrekkers mag je jouw hypotheek meeverhuizen naar een nieuw huis. Maar niet bij allemaal. Een hypotheek meeverhuizen is zinvol als je nu al een lage hypotheekrente betaalt. Meeverhuizen is uiteraard niet zinvol als jouw hypotheekrente hoger is dan de rente die je nu voor een nieuwe hypotheek zou krijgen.
Bij verkoop van je oude huis mag zonder boete overstappen naar een nieuwe hypotheek. Een verhuizing kan je gek genoeg dus flink wat geld geld opleveren.
3. Aflossen geeft recht op een lagere rente
Als je een gedeelte van je hypotheek hebt afgelost of als de waarde van je huis sterk stijgt, heb je mogelijk recht op een lagere hypotheekrente. De bank berekent jouw hypotheekrente namelijk voor een deel op de verhouding van de waarde van jouw huis, versus de hoogte van je hypotheek.
Controleer dan ook regelmatig, bijvoorbeeld om de twee á drie jaar, de hoogte van je schuld in relatie tot de geschatte waarde van je huis.
Als je hier gebruik van wilt maken moet je zelf contact opnemen met de bank. Vanuit de bank gezien logisch, want het naar beneden bijstellen van jouw hypotheekrente kost deze bank geld. Toch doen! Het kan je veel geld schelen.
4. Hypotheekrente verlengen
Weet jij precies wanneer je rentevaste termijn afloopt? Dit is een datum om in de gaten te houden. Uiterlijk drie maanden voor het aflopen van een rentevaste termijn stuurt de bank je namelijk een voorstel om je hypotheekrente te verlengen. Als je niet (op tijd) reageert, geldt automatisch de rente uit het voorstel van de bank.
Zorg er daarom voor dat je tijdig rentevoorstellen bij andere banken aanvraagt. Aan het einde van een rentevaste termijn mag je namelijk zonder boete je hypotheek onderbrengen bij een andere bank.
5. Einde looptijd hypotheek
Een hypotheek loopt meestal 30 jaar. Na die dertig jaar moet je jouw gehele hypotheek aflossen, als dit niet automatisch al hebt gedaan, bijvoorbeeld via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.
Meestal is er een mogelijkheid om je hypotheek te verlengen. Een bank hoeft hier echter niet aan mee te werken. In dat geval zul je het resterende deel van je hypotheek bij een andere bank moeten onderbrengen.
6. Annuleren en verlengen hypotheekofferte
Een hypotheekofferte is niet zo vrijblijvend als het lijkt. Wil je na ondertekening nog annuleren dan rekent een bank daar kosten voor, bijvoorbeeld één procent. Ook het verlengen van een betaalde offerte kost geld, bijvoorbeeld een half procent. Let dus goed op de juridische consequenties bij het aanvragen van een hypotheekofferte.