Eerst helderheid, dan woning verduurzamen
Geplaatst op 09 februari 2022
Als het aan de overheid ligt, zijn uiterlijk in 2030 anderhalf miljoen woningen maximaal verduurzaamd. Dit vraagt om een forse investering, die vooral op het bordje van woningeigenaren terecht komt. Het gaat vooral om isolatie en maatregelen als warmtepompen. Er is één probleem. De prikkel om te verduurzamen ontbreekt bij veel huiseigenaren, zo blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank.
Een van de scenario’s om een woning te verduurzamen is de woning isoleren tot label B, in combinatie met de warmtepomp. De gemiddelde eigenaar van een koopwoning moet rekenen op een totale investering van €24.000. Niet iedereen krijgt dit financieel rond. Mensen die het spaargeld wel hebben, vinden het bovendien vaak een te grote investering.
Gemiddelde kosten verduurzaming tot aardgasvrij naar type woning (in euro’s)
Bron: DNB analyse financiering verduurzaming woningmarkt
Beleid woningverduurzaming onduidelijk
Onzekerheid over het duurzaamheidsbeleid maakt huiseigenaren terughoudend. De aanpak verschilt vaak per regio, wijk en soms zelfs per woning. Daarnaast is het soms onduidelijk of wijken een warmtenet krijgen of niet. Veel woningeigenaren wachten door deze onzekerheid met investeren in verduurzaming. Hiermee willen ze dubbele of overbodige maatregelen voorkomen.
Voldoende spaargeld om te verduurzamen?
Ongeveer de helft van de huiseigenaren heeft voldoende spaargeld om te investeren in een duurzame woning. Wel is er een groot verschil tussen kunnen en willen. Zo wil 80 procent niet meer dan €12.500 uitgeven aan verduurzaming. Dit is niet voldoende om te voldoen aan de duurzame wensen van de overheid.
Lenen voor verduurzaming
Naast het inbrengen van spaargeld kun je ook een lening afsluiten om te investeren in een duurzame woning. Voor 21% van de mensen is dat geen optie. Deze groep komt niet in aanmerking voor extra hypothecair krediet. Ook subsidies en de huidige ruimere leennormen helpen onvoldoende. Mensen met een lager inkomen wonen relatief vaak in woningen met een hoog energieverbruik. Zij moeten dan ook meer doen om hun woning energiezuinig te maken, terwijl de financiële ruimte juist beperkt is.
Financiële prikkel mist
Voor 80 procent van de huizenbezitters is het verduurzamen van de woning binnen handbereik. Zo kan bijna de helft spaargeld inzetten, eventueel in combinatie met een lening. Toch mist de financiële prikkel om overstag te gaan. Hier heeft de overheid nog werk aan. Denk hierbij aan langdurige subsidies in plaats van korte en vaak wisselende regelingen én een helder plan. Voor huiseigenaren met een lager inkomen is het belangrijk dat er een regionale focus komt.
Een duurzame woning is een forse investering, maar kan leiden tot meer wooncomfort en een lagere energierekening. Het goed isoleren van je woning is een goede start. Wil jij ook starten met verduurzamen? Lees op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland welke subsidies je hiervoor kan aanvragen.